شیوه نوشتن بوم کسب و کار
نوشته شده توسط : پول یابی

شیوه نوشتن بوم کسب و کار

چگونه بوم کسب و کار بنویسیم؟ بوم کسب و کار، یکی از کاربردی‌ترین ابزاری است که افراد می‌توانند به کمک آن، نما و چشم‌اندازی روشن را از مسیر موفقیت و کسب و کار خود ترسیم نمایند. این ابزار، تصویر و دیدگاهی کلی را از کسب و کار شما می‌سازد که به شما در راستای اتخاذ تصمیمات آینده، کمک شایانی می‌کند. در این مقاله، قرار است تا به پاسخ سوال “چگونه بوم کسب و کار بنویسیم”، بپردازیم. مدیریت یک کسب و کار، گاها می‌تواند چالش‌ها و مشکلات بسیاری را به همراه داشته و همانند یک هزارتو، پر از پیچ و خم باشد. اگر شما بدون چراغ یا نقشه راهنما وارد این هزارتو شوید، به قطع یقین گم خواهید شد و زمان زیادی صرف می‌شود برای اینکه راه خروج را از آن پیدا کنید! راه حل کارساز شما، ترسیم و استفاده از یک بوم کسب و کار است. این ابزار، شما را از بیراهه‌ها دور نگه می‌دارد و به شما کمک می‌کند تا بتوانید بیزینس خود را به بهترین نحو مدیریت نمائید.

به بیان ساده و صریح، بوم کسب و کار ابزاری است که شما برای درآمدزایی و پیشرفت کسب و کارتان، به آن نیاز خواهید داشت! شما در این ابزار، به بررسی و تحلیل مخاطبین هدف، ارزش‌های ارائه شده کسب و کار، شیوه جذب و بازاریابی مشتریان، نحوه توزیع محصولات و ارائه خدمات و در نهایت، بررسی امور مالی حرفه خود، خواهید پرداخت. به صورت خلاصه‌تر، ماهیت و کاربرد بوم کسب و کار در 3 مورد زیر خلاصه می‌شود:

  • ذکر عواملی که سبب تولید ارزش می‌گردند.
  • گوشزد مواردی که به فروش ارزش کمک می‌نمایند.
  • عناصری که باعث می‌شوند تا مشتری از شما خرید نماید.

تمامی موارد ذکر شده، پازل بوم کسب و کار(Business Canvas) را تکمیل می‌کنند. طراحی بوم کسب و کار نیز درست همانند کنار هم چیدن قطعات یک پازل است که نقشه راه رسیدن شما به اوج درآمد و موفقیت در بازار را، در اختیارتان قرار می‌دهد. به صورت کلی، بوم کسب و کار مزایای متعددی دارد؛ به طور مثال، شما قادر خواهید بود تا تصویری جامع از کسب و کارتان داشته باشید و ببینید که کجای مسیر ایستاده‌اید.

البته، توصیه ما به شما این است که بوم کسب و کار خود را به صورتی انعطاف‌پذیر طراحی نمائید که در صورت نیاز، بتوانید آن را تغییر دهید. گاها ممکن است اصلاحاتی در رابطه با آن بوم کسب و کار صورت گیرد. از دیگر مزایای بوم کسب و کار، می‌توان به این موضوع اشاره کرد که شما با انتشار این بوم با سرمایه‌گذاران و شرکای تجاری، می‌توانید به راحتی کسب و کار خود را به آنان معرفی نمائید. در ادامه مقاله، به بررسی این موضوع می‌پردازیم که چطور می‌توان این پازل را تکمیل کرد و به صورت کلی، به سوال “چگونه بوم کسب و کار بنویسیم”، پاسخ کامل خواهیم داد.

چگونه بوم کسب و کار بنویسیم(راهنمای جامع مراحل)

همانطور که مشاهده می‌کنید، بوم کسب و کار از 9 بخش متفاوت تشکیل شده است. البته، برای اینکه بتوان به خوبی این بوم را تکمیل کرد و تمام اطلاعات را در آن نوشت، نیاز است تا هدف از ایجاد کسب و کار خود را روشن کنیم. مراحل زیر را بخوانید، تا تماما از شیوه تکمیل این بوم آگاهی پیدا کنید.

اولین کاری که شما باید انجام بدهید، این است که از خودتان بپرسید چرا قصد راه‌اندازی این کسب و کار را دارید؟ با تشخیص هدف از راه‌اندازی کسب و کار، به خوبی می‌توانید به این موضوع پی ببرید که باید دقیقا چه موضوعاتی را تحت بررسی قرار دهید. همچنین، شما قادر خواهید بود تا موضوعاتی که حائز اهمیت نیستند را در نظر نگیرید و به این شکل، زمان، انرژی و سرمایه خود را حفظ نمائید.

اگر شما بتوانید هدف از انجام و راه‌اندازی آن کسب و کار را تشخیص دهید، به راحتی قادر خواهید بود تا ذات و رسالت کسب و کارتان را شناسایی نمائید. همین امر سبب می‌شود تا شما به بهترین شکل به مشتریان خود خدمات‌رسانی کنید و از این رو، درآمدزاییتان را افزایش دهید. در بخش بعدی از مقاله “چگونه بوم کسب و کار بنویسیم”، مراحل تکمیل این بوم را توضیح خواهیم داد.

شرکای کلیدی(Key Partners)

اولین بخشی که قرار است در مقاله “چگونه بوم کسب و کار بنویسیم” مورد بررسی قرار گیرد؛ این است که به تحلیل شرکای کلیدی خود بپردازید. در این بخش، شما باید به این موضوع بیاندیشید که کدام کمپانی یا افراد برای شما سودآور هستند و می‌توانید با آن‌ها یک همکاری برد-برد داشته باشید.

افرادی که به عنوان شریکان اصلی و مهم شما محسوب می‌شوند، در این بخش قرار می‌گیرند. شرکای کلیدی معمولا منابعی را برای شما فراهم می‌کنند که شما قابلیت، توانایی، تخصص یا سرمایه کافی را برای تهیه آن‌ها ندارید. در این صورت، آن‌ها قادر هستند تا نیاز شما را برآورده سازند و از طرف دیگر، شما نیز برای آن‌ها سودهایی خواهید داشت. مشارکت می‌تواند به شیوه‌های مختلفی انجام شود و شکل معین شده‌ای ندارد. امکان دارد این شرکا شامل: شرکت‌های رقیب، غیررقیب یا سرمایه‌گذاران باشند.

فعالیت‌های کلیدی(Key Activities)

در دومین مرحله از مقاله “چگونه بوم کسب و کار بنویسیم”، شما موظف خواهید بود تا فعالیت‌های اصلی و مهمی که قرار است در مجموعه‌تان انجام شود را مشخص نمائید. این امر به شما کمک می‌کند تا درک بالایی را از ارزش پیشنهادی کسب و کار خود اخذ نمائید. البته، لازم به ذکر است که این مرحله تنها مربوط به تولید نمی‌باشد؛ بلکه مدیریت کسب و کار از داخل مجموعه و تمامی فعالیت‌های آن نیز، شامل فعالیت‌های کلیدی شما خواهند بود.

در صورتی که کسب و کار شما محصول محور است؛ این فعالیت‌ها می‌توانند شامل تکنولوژی‌های جدیدی باشند که برای تولید محصولات باکیفیت‌تر، تهیه می‌گردند. در نهایت، اگر فعالیت کسب و کار شما متمرکز بر امور زیرساختی است، مثل تهیه تجهیزات برای دیگر کسب و کارها، فعالیت‌های کلیدی می‌توانند شامل بهبود زیرساخت‌ها و بهینه‌سازی آن‌ها باشند.

منابع کلیدی(Key Resources)

آخرین بخش از سمت چپ بوم که قرار است در مقاله “چگونه بوم کسب و کار بنویسیم” آن را توضیح دهیم، شامل منابع کلیدی خواهد بود. این بخش نیز درست همانند دو بخش قبلی؛ منابعی را مشخص می‌کنند که ارزش بالایی برایتان دارند و جهت ادامه کسب و کار، حیاتی هستند. منابع کلیدی کسب و کار شما که تحت عنوان دارایی‌های استراتژیک نیز شناسایی می‌شوند، در واقع توانایی‌ها، سرمایه و قدرتی را به شما می‌دهند که جهت کسب موفقیت و برتری از رقبا به آن‌ها احتیاج دارید. این دارایی‌ها اعم از منابع فیزیکی، فکری، مالی و انسانی خواهند بود.

ارزش‌های پیشنهادی کسب و کار(Value Proposition)

بخش میانی که می‌توانید در تصویر بوم کسب و کار آن را مشاهده کنید و قرار است آن را در این قسمت از “چگونه بوم کسب و کار بنویسیم” توضیح دهیم، شامل ارزش‌های پیشنهادی خواهند بود. ارزش‌های پیشنهادی در واقع به معنای خدماتی است که شما به مشتریان خود ارائه می‌کنید. توجه داشته باشید که ارزش‌های پیشنهادی شما باید نسبت به رقبا متمایز باشند و نیازهای دیگری از مشتریان را برطرف نمایند. همچنین، اگر حوزه فعالیتی شما و رقیبتان با یکدیگر بسیار نزدیک است، شما می‌توانید سعی کنید تا برتری‌ها و امتیازاتی را در قالب ارزش‌های پیشنهادی به مشتریان ارائه نمائید.

کانال‌های توزیع(Channels)

هر سازمان، کسب و کار و کمپانی، دارای ارتباطاتی تجاری است که به عنوان کانال‌های فروش و توزیع آن کسب و کار محسوب می‌گردند. به بیان ساده‌تر، روشی که مشتریان می‌توانند به محصولات یا خدمات شما دسترسی پیدا کنند، در دسته‌بندی کانال‌های توزیع قرار می‌گیرند. البته، لازم است توجه داشته باشید که این موضوع تنها در رابطه با نحوه ارتباطگیری شما با مشتریان صحبت نمی‌کند.

دسته‌بندی مشتریان(Customer Segment)

ششمین بخش مقاله “چگونه بوم کسب و کار بنویسیم”، شامل دسته‌بندی مشتریان خواهد بود. با توجه به اینکه کسب و کارها، خدمات و محصولات خود را به افراد یا شرکت‌های مختلفی عرضه می‌کنند؛ منطقی است که برای تصمیم‌گیری‌های بهتر و نظم‌دهی به امور، مشتریان را به دسته‌بندی‌های مختلفی تقسیم‌بندی نمائید! دسته‌بندی مشتریان، به شما کمک می‌کند تا نیازهای خاص هر گروه را به خوبی تشخیص دهید و محصولات و خدمات خود را، هدفمندانه به فروش برسانید.

در این بخش، اطلاعاتی نظیر مشخصات مشتریان، تفکرات، نیازها، احساسات و غیره، بررسی می‌گردند. همانطور که از نام این بخش می‌توان متوجه شد، شما در واقع مشتریان خود را بر اساس ویژگی‌هایی در کنار یکدیگر قرار داده‌اید. در نهایت، شما قادر خواهید بود تا به روش بهتری پاسخگوی نیازهای مشتریان خود باشید و رضایت آنان را جلب نمائید.

ارتباط با مشتریان(Customer Relationships)

یکی از مهم‌ترین مواردی که شما باید در کسب و کار خود در نظر داشته باشید، نحوه برخورد، تعامل و ارتباط‌گیری مطلوب با مشتریان است! در این بخش، که آخرین بخش از سمت راست بوم کسب و کار است شما می‌توانید به تحلیل و بررسی این موضوعات بپردازید. شما می‌توانید جهت تکمیل این بخش از خودتان بپرسید؛ چگونه می‌توان با مشتریان وارد ارتباط شد؟ و چگونه قادر هستید این ارتباط را حفظ نمائید؟

ساختار هزینه(Cost Structure)

دو بخش پایین که قرار است در مقاله “چگونه بوم کسب و کار بنویسیم” توضیح داده شوند، به بررسی این موضوع می‌پردازند که گردش مالی کسب و کار شما به چه صورت است. در نهایت، شما قادر خواهید بود تا از این اطلاعات برای کسب سود بیشتر استفاده نمائید! برای اینکه این بخش را به شکلی صحیح تکمیل کنید؛ باید هزینه‌های ثابت، متغیر و مزایای سود خود را محاسبه نمائید. این بخش، مربوط به قسمت پایین و سمت چپ بوم کسب و کار خواهد بود.

جریان درآمدی(Revenue Stream)

آخرین گزینه مهم که باید در مقاله “چگونه بوم کسب و کار بنویسیم” به بررسی آن بپردازیم، این است که شما باید جریان‌های درآمدی، ورودی و خروجی کسب و کار خود را تحت کنترل داشته باشید. به بیان دیگر، شما باید مشخص نمائید که شرکت یا کسب و کار خرد شما، چگونه از هر بخش مربوط به مشتریان درآمدزایی دارد. برخی از این روش‌ها ممکن است شامل؛ فروش دارایی، هزینه اشتراک، هزینه کارگزاری و تبلیغات باشند.

جمع‌بندی چگونه بوم کسب و کار بنویسیم

در این مقاله، به بررسی پاسخ سوال “چگونه بوم کسب و کار بنویسیم”، پرداخته شد. بوم کسب و کار ابزاری است که به شما کمک می‌کند تا جنبه‎های مختلف کسب و کار خود را به صورت تصویری، ترسیم نمائید و از بالا به آن نگاه کنید! این دیدگاه جدید، سبب می‌شود تا چالش‌ها و مشکلات کسب و کار خود را به راحتی حل کنید، ایده‌های جدیدی را در حوزه ارائه خدمات و محصولاتتان عرضه کنید و در نهایت، رضایت مشتریان را برای رسیدن به درآمد بالا و اعتبار بیشتر، جلب نمائید



آموزش کامل گنج یابی در ایران (پکیچ دفینه و زیرخاکی مشک آبادی)

آموزش کامل گنج یابی در ایران (پکیچ دفینه و زیرخاکی مشک آبادی)

تمام اطلاعات و منابع مهم گنج یابی و دفینه یابی به زبان فارسی در این مجموعه موجود است. دانلود بزرگترین مجموعه آموزش کامل گنج یابی و نشانه های دفینه (پکیج دفینه و زیرخاکی مشک آبادی) مجموعه بزرگ و کم نظیر آموزش کامل گنج یابی در ایران، اولین کامل ترین پکیچ گنج یابی و نشانه های ...

دانلود کتاب رمز گشایی جوغن ها(شناخت گنج یابی)

دانلود کتاب رمز گشایی جوغن ها، کتاب گنج یابی و آشنایی با دفینه ها +تصویری کاسه ها و جوغن ها شناخت جوغن ها در گنج یابی بسیار مهم است چون: يکي از بيشترين علايمي که در ايران عزيز وجود داره سنگ کاسه و جوغنها هستند کاسه ها به طور معمول نشانه قبر هستند اما بعضي مواقع تفسير ديگري نيز ...

دانلود کتاب گنج باستان (آموزش دفینه یابی)

دانلود کتاب گنج باستان ، شناخت شیوه های گنج یابی و دفینه با تصاویر کتاب گنج باستان مطلب و تصاویر مستدل و جمع آوری شده در مورد دفینه و اماکن باستانی و شیوه های شناخت گنج و دفینه یابی می باشد. این اطلاعات با ارزش و کمیاب، مجموعه مطالعات تجربی و نیز استخراج از کتابهای نایاب و ...

دانلود کتاب دویست نشانه دفینه و گنج

کتاب 200 نشانه دفینه ،منبعی ارزشمند برای شناسایی و آگاهی از دویست علامت، سمبل و نشانه در گنج یابی و بهترین راهنما برای درک مفاهیم گنج نامه ها و نسخه های دفینه می باشد. در کتاب دویست نشانه دفینه و گنج ، علائم و دفینه ها با تصویر واضح طراحی شده و طی جدول بندی منظم و علمی معنای ...



:: بازدید از این مطلب : 70
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 1 آذر 1402 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: